İMMÜNOTERAPİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

  • İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle selamlar

Son dönem tedaviye başladığı hastasına onkolojide immünoterapi başlanan bir hekim arkadaşım “onkologlar da bitkisel tedavilere başladı artık” demişti.

Şüphesiz ülkemizde yabancıların ileri teknoloji ürünlerine karşı ürettiğimiz moleküler ilaçlar yoktur.

Onkologlarının adını sabıkalı yapan da ünlü bir onkologtur; biraz da suçu basının bu zatı ön plana çıkarmasında aramak gerekir.

Ancak İmmünoterapi için bu algı yanlıştır.

İmmünoterapi T hücrelerinden vücuda ait antijenleri kılıf olarak kullananarak kaçan tümör hücrelerinin bu kılıfı üstlerinden çekip alarak T lenfositlere hedef haline getirme işlemidir.

Hastanın kendi immün sistemini aktifleme işlemi immünoterapidir.

Antijen sunan hücreler (makrofaj, dentritik hücre vb) MHC ile antijeni sunarken T lenfosit  yüzeyindeki PD1 ve CTLA4 molekülleri bu hücreleri inaktive eder. Tümör hücreleri de bu molekülleri kullanarak bu hücrelerden saklanır.

CTLA4’ya karşı monoklonal antikor (iplimumab) ile işe başlanmış ve melanomda yüksek başarı oranı yakalanmıştır.

PD1 (nivolumab) ve bunun bağlandığı PD1 L ( pembrolizumab) moleküllerine karşı monoklonal antikorlar da akciğer küçük hücreli dışı kanserlerinde de etkinlik göstermiştir.

Ancak kemoterapiden bir farkı var, 2.ayda tümör çapı yoğun inflamasyon nedeniyle artmış görünebilir, bu nedenle 6 ay gibi biraz daha geç kontrolde yarar var.

Görünen o ki bu süreçte kişiye özel tedavi iddiası artık daha reel.

Bir zamanlar ütopya gibi olsa da!.

Doç.Dr. Mehmet Sait Buğdacı

İstinye Üniversitesi, Liv Hastanesi

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji